8 Tips om uw Social media-account te beveiligen

U hoort het steeds vaker dat social media-accounts worden gehackt. Denk maar aan bekende personen wiens account werd gehackt zoals Emma Watson, Leonardo DiCaprio, Ellie Goulding, Ronaldinho,… Hun telefoonnummers en emailadressen lagen voor het oprapen op het internet, met alle gevolgen van dien.

Ook voor ons als gewone burger is het belangrijk dat onze social media-account wordt beveiligd, ten einde te voorkomen dat er valse aankopen worden gedaan met een vals profiel.

Hieronder geven wij een 8-tal tips hoe u uw social media-account kunt beveiligen:

1. Kies regelmatig nieuwe en sterke wachtwoorden

  • Gebruik steeds verschillende wachtwoorden voor al uw toepassingen;
  •  Wijzig uw wachtwoorden regelmatig;
  • De lengte van uw wachtwoorden is belangrijker dan het gebruik van speciale karakters.

Hoeveel mensen zijn er niet die voor Facebook, Whatsapp, Instagram, Linkedin, Email,… allemaal hetzelfde wachtwoord gebruiken? Jullie kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand of zijn er zelf schuldig aan… Doe het niet, want dat maakt het voor ‘hackers’ des te gemakkelijker.

Wij raden zelfs aan om een wachtwoordzin te gebruiken die voor een buitenstaander geen steek houdt.  Ondertussen bestaan er ook al verschillende apps waarbij u als het ware een paswoordassistent kan aanmaken.

2. 2-staps Verificatie

Er zijn 3 authentificatiefactoren die u kan gebruiken om alles te beveiligen:

  1. Iets wat u kent/weet vb wachtwoord of een pincode
  2. Iets wat u bij zich hebt vb. een mobiele telefoon
  3. Iets wat u bent: vb vingerafdruk

Wat is dan een 2-staps Verificatie?

De 2-staps verificatie gebruikt 1 factor van de hierboven vermelde factoren, maar 2 keer.

Wat is een 2-factor Verificatie?

De 2-factor Verificatie gebruikt 2 van de verschillende factoren zoals hierboven vermeld ten einde een zo goed mogelijke beveiliging te voorzien.

3. Regelmatige updates

Update regelmatig uw apparaten. Wij adviseren dat er altijd een laatste update van uw besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Hierdoor worden vaak oude bugs uit het systeem gehaald. Vaak is er de mogelijkheid om dit automatisch te laten gebeuren.

4. Installeer een anti-virussysteem

Installeer een anti-virussysteem of anti-malware programma. U kunt hier het beste een beveiligingsprogramma voorzien dat automatisch controleert of update zodat er snel nieuwe updates worden gegeven bij nieuwe virussen. Dit is een kleine ingreep maar ze zorgt voor een enorme beveiliging van uw systemen.

5. Zelf-hacking

Doe niet aan zelf-hacking, ook niet voor de lol. Door zelf uw toestel te hacken maakt u uw toestel kwetsbaar, hetgeen uiteraard niet aangewezen is.

6. Voorzichtig met Social Media

Wees uiteraard zeer voorzichtig met sociale media. Soms geeft u onbewust veel meer informatie prijs dan u zou willen. Zorg er zeker voor dat uw geboortedatum, uw adres of uw telefoonnummer niet worden vrijgegeven of niet in uw publicatie is te zien.

Kies zeker voor een gesloten profiel zodat enkel de mensen die u vertrouwt uw profiel en publicaties kunnen bekijken.

7. Bluetooth

Beperk het gebruik van bluetooth. Via bluetooth kan immers malware worden binnengebracht op uw apparaten of kan het worden gebruikt om verbinding te maken met ongewenste apparaten.

Schakel het dan ook enkel en alleen in als u connectie wilt maken met een betrouwbaar apparaat.

8. E-mails

Pas zeker op met het openen van e-mails. Hackers maken steeds vaker gebruik van e-mails. Ze doen zich voor als bedrijven en sturen al dan niet valse facturen dan wel mails met als enige doel gegevens van u te ontfutselen. Op die manier wordt het voor hen veel gemakkelijker om uw socialmedia-account te hacken.

Ten slotte

U ziet het, het hoeft gelukkig geen hocus pocus te zijn! Met kleine, gemakkelijke stappen kunt u ervoor zorgen dat u beter beveiligd bent tegen een mogelijke hacking van uw socialmedia-account.

Geef hackers dan ook geen kans en doe wat moet gebeuren!

Wenst u hier meer informatie over, aarzel dan niet om contact op te nemen met Ingentia Advocaten.

Contacteer ons

Bel ons op of neem contact op via ons contactformulier.