Ingentia 🤝 Fruit At Work

Duurzaam én gezond: Ingentia & Fruit At Work plukken de vruchten van hun samenwerking

Hoe stimuleer je mensen om gezonder te gaan leven? André Aerts kwam op een slim idee: fruit aanbieden op de werkvloer. Zijn zoon Youri was meteen overtuigd en richtte in 2008 de onderneming Fruit At Work op. Het bedrijf groeide en werd een succes in België. Zijn broer Yannick vervoegde het team in 2015 en vertelt vandaag over het bedrijf, hun inzet op duurzaamheid, en waarom de samenwerking met Ingentia naar meer smaakt.

Elke werkgever krijgt te maken met werknemers die af en toe ziek zijn. Wat kun je eraan doen? “Het is wetenschappelijk bewezen dat dagelijks fruit eten een positief effect heeft op je lichaam”, vertelt Yannick Aerts. “Vanuit die overtuiging begonnen we in 2008 met het aanbieden van fruit aan bedrijven. We hoefden werkgevers amper te overtuigen van de kosten en baten: als je bij ons bestelt is er altijd fruit aanwezig, gaan je mensen gezonder eten en is er mogelijk ook minder uitval. En dat loont.” Sinds 2022 levert Fruit At Work ook fruit bij Ingentia. Yannick leerde Richelle van Ingentia kennen tijdens een netwerkevent en ze raakten aan de praat, onder andere over duurzaamheid. “Dat bleek ook voor Ingentia een enorm belangrijke factor te zijn”, zegt Yannick. “Hoe verschillend ook, bij onze beide bedrijven staan kwaliteit, eerlijkheid en service voorop. Er was dus meteen een match.”

Correct handelen

Fruit At Work begon die duurzaamheidsreis in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde. “Toen boycotte Rusland de import van EU-versproducten en bracht Belgisch fruit minder op. Daardoor zakten de inkomsten van de boeren drastisch”, legt Yannick uit. “Wij besloten een faire prijs te blijven betalen aan onze telers, ondanks dat ons fruit voor bijna 50% van Belgische bodem kwam. Vanaf toen zijn we eerlijkheid en duurzaamheid steeds meer gaan inzetten in onze bedrijfswerking. Vandaag is al ons fruit Fairtrade-gecertificeerd, bijvoorbeeld. We doorlopen een traject om SDG Ambassador (Sustainable Development Goals van de VN, red.) te worden én we zijn sinds vorig jaar SDG Champion. Van telen over inpakken tot en met het transport: alles gebeurt op een correcte manier.”

CO2-vrij

Bijkomend voordeel van die aanpak? Klanten gaan zich met die visie vereenzelvigen. Yannick: “Je klanten nemen dezelfde normen en waarden aan of hanteren die al. Zo steek je een positief vuurtje aan. Ingentia is actief in een totaal andere sector dan wij, maar ook zij handelen naar hun geweten. Voor hen moet de wereld correct en rechtvaardig zijn, dus duurzaamheid is van groot belang. Omdat we dat weten, leveren we onze fruitpakketten aan Ingentia met een CO2-vrij transport.”

Fruit op de fiets

Ondertussen borrelt het bij Fruit At Work van de ambitie. Het team van acht bouwt verder aan de droom, onder andere met nog meer duurzaamheidsinitiatieven. “Zo leveren we in de binnensteden inmiddels met de fiets”, zegt Yannick. “In Gent, Antwerpen en Luik deden we dat al, maar binnenkort komen Brussel, Mechelen en Leuven erbij. We zijn ervan overtuigd dat we nog heel veel groeimogelijkheden hebben. Arbeidsvitaminen duurzaam leveren aan toffe klanten, die droom maken we dagelijks waar!”