Bouwgeschil? Een advocaat maakt het verschil!

Barst uw bedrijf uit zijn voegen, springt u op de duurzame kar of is het louter een imagokwestie? Welke drijfveer ook schuilgaat achter uw bouw- of verbouwplannen: juridische bijstand voor, tijdens en na het bouwproces is een must. U moet just niks? Dat klopt. Finaal bepaalt u uw eigen koers. Maar geloof ons: zonder advocaat strandt het ambitieuze schip al bij het minste bouwgeschil. Met een specialist aan uw zijde blijft u weg uit los zand en legt u het fundament voor een solide en zorgeloos bouwproces. Door middel van begeleiding, bemiddeling én opleiding.

Bouwen is een complexe aangelegenheid met heel veel verschillende partijen. Logisch dus dat er vroeg of laat discussies ontstaan. Variërend van niemendalletjes tot muurvaste situaties. Geen zin in gedoe? Ga voor gemoedsrust met een begeleidend expert in bouwrecht en contracten. Een wettelijke werfleider, bij wijze van spreken, die zowel de technische als juridische materie begrijpt en continuïteit garandeert. De theorie verschilt immers vaak van de juridische realiteit. Een juridisch expert in bouwgeschillen ondersteunt u met een stevige mix van advies, belangenbehartiging en – indien nodig – in het nemen van gerechtelijke stappen.

OPLEIDING

Bouwen is vertrouwen. De meest succesvolle samenwerkingen ontstaan uit synergie, maar zo verloopt het helaas niet altijd. En dus begint Ingentia liefst bij de fundamenten: weten wat te doen in een dergelijke situatie. We bieden aannemers en zaakvoerders gerichte standaard- en maatwerkopleidingen, waarin alle mogelijke valkuilen en juridische haken en ogen aan bod komen. De werkende praktijk, Concreet en toegepast. Ook bekijken we belangrijke elementen van uw overeenkomsten, zoals de algemene voorwaarden en uw voorzieningen rond privacy. Zo zijn er tegenwoordig heel wat regels rond GDPR en vinden er regelmatige controles op plaats, maar lang niet alle bouwbedrijven zijn hierin mee. Voorbereiding is dan de beste investering. Een kwestie van op de hoogte zijn en sterker in de bouwschoenen staan.

CONTRACTANALYSE

En dan volgt de daadwerkelijk bouw. Vergeet die eerste steen. De ondertekening van uw overeenkomst is de feitelijke start van uw bouwproject. Sterker nog: het contract is de basis voor het volledige verdere verloop. Het omvat alle praktische en financiële afspraken: wie doet wat, wanneer en aan welke voorwaarden? Komt het tot een meningsverschil, dan beoordeelt uw advocaat meteen of er sprake is van contractbreuk, wanprestaties of andere juridische gevallen. Met veel oog voor de kleine lettertjes. Zo krijgt u meteen een zicht op alle clausules die relevant zijn voor het geschil.

JURIDISCH ADVIES

Op basis van die grondige analyse schetst uw advocaat een helder beeld van alle wederzijdse rechten en plichten. Volgens de inhoud van het contract, maar ook op basis van de meest actuele regelgeving. Hij of zij adviseert u over de interpretatie van alle contractuele en wettelijke bepalingen en hoe die uw zaak beïnvloeden. Wist u bijvoorbeeld dat de wet een onderscheidt maakt tussen aansprakelijkheid vóór, tijdens en na de oplevering? Waar uw geschil zich ook bevindt op de tijdlijn, een expert ter zake vertelt u precies wat uw opties zijn.

GERECHTELIJKE PROCEDURE

Kunt u echt niet meer door één deur met uw aannemer en/of architect? Dan is een rechtszaak vaak de enige uitweg. In die fase staat de meerwaarde van een advocaat als een huis. Alleen al inzake de administratieve rompslomp bij de opstart van de procedure. Ongeacht de omvang of het onderwerp van het geschil: uw gelijk halen in de rechtbank vereist áltijd het nodige bewijsmateriaal. Uw advocaat neemt u die last uit handen en gaat geen juridische kwestie uit de weg om de aansprakelijkheid van de andere partij(en) aan te tonen.

Graag weten hoe u op ons team kunt bouwen? Neem dan gerust contact met ons op.