De dag van advocate Richelle Moors

“Álles is hier bespreekbaar!”

Een dag bij Ingentia Advocaten? Plezant, uitdagend én afwisselend. We volgen advocate Richelle Moors een volledige werkdag: van het juridisch werk en de zittingen in de rechtbank tot de gezellige koffiekletsmomenten en deugddoende teamactiviteiten.

Ochtendstond heeft … koffie in de mond!

Bij de meeste mensen begint de dag zodra de wekker afgaat. Bij Richelle niet. Haar ochtend gaat pas officieel van start na het tweede, derde of vierde alarm. “Ik ben een snoozer”, geeft ze lachend toe. “Op dat vlak ziet mijn ochtend er steevast hetzelfde uit. Maar voor de rest verloopt elke dag anders. Veel hangt af van wat ik in de voormiddag in mijn agenda heb staan. Op gewone kantoordagen sta ik op rond 6u45. Word ik in de rechtbank van Brussel of Antwerpen verwacht? Dan neem ik al wat eerder afscheid van mijn bed. Op die dagen wil ik namelijk op tijd vertrekken om files te vermijden. Ik maak me klaar voor de werkdag, pak mijn ontbijtje in en kruip achter het stuur.”

Na een rit van 40 minuten arriveert Richelle op kantoor. Een mooi gebouw met uitstraling, vindt ze. “Ook de klanten denken er zo over. Ze zijn vaak onder de indruk van onze consultatieruimte. En dan hebben ze de rest nog niet gezien! Mijn eigen bureau is bijvoorbeeld ook echt een pareltje.” Omringd door een gezellige sfeer verdiept Richelle zich in haar dossiers. Maar eerst: ontbijt! Uiteraard aangevuld met een deugddoende koffie. “Vorig jaar namen we afscheid van ons Nespresso-apparaat en schakelden we over op MONX. Duurzaam, Limburgs én nog eens superlekker ook!”

Volgeboekt in de voormiddag

Ondertussen is het 8u45. “Maar dat verschilt van dag tot dag. Ik heb flexibele werkuren”, licht Richelle toe. Bovenaan op haar to-dolijstje: mails checken. “Wat ik onmiddellijk kan afhandelen, beantwoord ik ook meteen. De rest van mijn voormiddag vul ik met afspraken, dossiers, dagvaardingen en juridisch werk. Of ik pleit een zaak. Om 12u20 is het tijd voor de dagelijkse teammeeting. We delen kort wat er op onze planning staat en houden elkaar op de hoogte van nieuwigheden. Zwaardere dossiers bespreken we tijdens de advocatenvergadering op vrijdag. Dan helpen we elkaar met moeilijke kwesties of geven we advies.”

Lekkere lunch en toffe teammomenten

De magen beginnen al te grommen: tijd voor lunch! “Meestal eten we gewoon op kantoor, maar af en toe gaat er ook weleens iemand buitenshuis lunchen. Of een collega gaat wandelen met onze kantoorhond Marcel. Hebben we iets te vieren? Dan gaan we met z’n allen uit eten. En één keer per maand koken twee collega’s voor de rest van het team. Da’s altijd heel gezellig!” Richelles enthousiasme spat ervan af. “Ja, we zijn een hechte groep. We zijn er voor elkaar en kunnen rekenen op de steun van collega’s. Kleine of grote problemen zijn hier altijd bespreekbaar. En als het écht dringend is, zijn we zelfs na de kantooruren beschikbaar.”

Dat het zevenkoppige team hecht samenhangt, bewijzen ze maar al te graag tijdens groepsactiviteiten. “Ter gelegenheid van een verjaardag of gewoon, zomaar, om het groepsgevoel te versterken: die activiteiten zijn altijd top!”, vindt Richelle. “Na het werk gaan we weleens met een aantal collega’s lopen in het bos. Dé ideale manier om het hoofd leeg te maken.” Wellbeing, zowel op fysiek als mentaal vlak, is bij Ingentia dan ook een sleutelwoord. “We zijn daar echt structureel mee bezig via kwartaalthema’s en challenges. Duurzaamheid staat trouwens ook hoog op ons lijstje. We zetten ons in voor de Warmste Week én bieden een aantal vrijwilligersorganisaties gratis onze juridische diensten aan.”

Ruimte en flexibiliteit

Nadat de buikjes gevuld zijn, gaan Richelle en haar collega’s terug aan het werk. “Welke dossiers we eerst verwerken, dat beslissen we zelf. We krijgen veel ruimte en flexibiliteit van Tinneke”, vertelt Richelle. “Al moeten we natuurlijk wel voorrang geven aan bepaalde deadlines en termijnen. Ieder van ons houdt zich bezig met een specifiek domein. In mijn geval is dat bijvoorbeeld vooral bouw- en vastgoedrecht. Bij de verdeling van algemenere dossiers houden we rekening met de drukte van elkaars agenda’s. Waar we wél altijd tijd voor hebben: een complimentje. Er heerst hier een sfeer van betrokkenheid en appreciatie. Wil je je bijscholen? Dat kan, want ook daar is ruimte voor!”

“We krijgen een budget voor seminaries en opleidingen. Ik heb ooit een tweede ManaMa overwogen. Daar stond Ingentia voor open, alles was bespreekbaar: van examenplanning tot het financiële aspect. Die openheid geldt trouwens ook voor andere zaken. De work-lifebalance zit hier echt goed!” Het beste van alles? Het advocatenkantoor heeft nog een plekje vrij! “Iedereen is welkom! We hebben dan wel veel vrouwelijke collega’s, maar dat is allesbehalve bewust! Integendeel, mannelijke energie zou ons misschien net goed doen”, besluit Richelle lachend.