Werknemers en bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld? Vanaf 1 januari 2025 is het mogelijk.

In de wereld van dienstverlening en productverkoop is het een bekend gegeven dat zelfs bij de meest zorgvuldige planning en uitvoering, ongelukken soms onvermijdelijk zijn. Voorheen bood de Belgische wetgeving een zekere mate van bescherming, waarbij alleen de contracthouder aansprakelijk kon worden gesteld voor fouten of tekortkomingen, en niet individuele medewerkers of bestuurders. Er worden binnenkort echter veranderingen doorgevoerd die deze traditionele benadering van aansprakelijkheid herzien. In dit artikel vertellen we u wat deze wetsaanpassing inhoudt voor ondernemingen.

Deze wetswijziging, die naar verwachting op 1 januari 2025 van kracht gaat, zal een einde maken aan de quasi-immuniteit van uitvoerders zoals werknemers, bedrijfsleiders en onderaannemers. Dit kan verregaande gevolgen hebben. We lijsten de meest impactvolle veranderingen voor u op.

Een simpele fout volstaat

Waar voorheen een strafbaar feit nodig was om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, volstaat nu een eenvoudige fout. Hierdoor lopen bestuurders een veel groter risico om juridisch verantwoordelijk te worden gehouden voor hun beslissingen. Denk maar aan tekortkomingen ten opzichte van de zorgvuldigheidsnorm – het niet beperken van mogelijke risicovolle handelingen – of een inbreuk op de wetgeving rond vennootschappen. Ook al is iets niet strafbaar, u kunt er wel aansprakelijk voor zijn.

Persoonlijke dagvaarding voor vrije beroepen

Met de komst van de nieuwe wetgeving worden ook mensen met een vrij beroep, zoals accountants, psychologen en journalisten, blootgesteld aan het risico van persoonlijke dagvaarding. Deze ontwikkeling kan bijvoorbeeld leiden tot situaties waarin schuldeisers individuen aanspreken om druk uit te oefenen op een vennootschap. Het is duidelijk dat dergelijke geschillen ongewenste complicaties met zich meebrengen. Ook voor artsen en andere zorgverleners is het belangrijk om zich bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van deze wetgeving, aangezien zij in de toekomst mogelijk ook geconfronteerd kunnen worden met dergelijke dagvaardingen.

Verdediging van werknemers zelf

Als er iets misloopt, kon de klant voorheen enkel de vennootschap juridisch aanspreken, of, met veel moeite en in geval van zware overtredingen, een werknemer. Echter, met de komende wetswijzigingen kunnen werknemers veel eenvoudiger voor de rechtbank worden gedaagd. Zij zullen zich dus bewust moeten zijn van hun persoonlijke aansprakelijkheid en mogelijk meer juridische bijstand nodig hebben om zich te verdedigen tegen eventuele claims. Het kan daarom aangewezen zijn om persoonlijke aansprakelijkheidsverzekeringen te heroverwegen.

Wat kunt u doen?

Ingentia adviseert ondernemers om stappen te ondernemen en zichzelf tijdig in te dekken tegen de risico’s die met deze nieuwe wet gepaard gaan.

Ons eerste advies is om grondig te kijken naar de opstelling van bestuurdersovereenkomsten. De nieuwe wet biedt vennootschappen de mogelijkheid om de aansprakelijkheid van hun medewerkers zoveel mogelijk contractueel uit te sluiten. Dit vormt een essentiële eerste stap in het beschermen van uw bedrijf en zijn belangrijkste spelers.

Daarnaast is het van groot belang om bestaande contracten opnieuw te evalueren en, indien mogelijk, aan te passen. Of u nu een groot bedrijf leidt of een bescheiden vennootschap bezit, dergelijke grondige bescherming is van onschatbare waarde.

Wilt u graag uw contracten onder de loep nemen met een juridisch expert naast u? Bij Ingentia Advocaten staan we klaar om u te helpen bij het optimaliseren van uw juridische positie en het waarborgen van de toekomst van uw onderneming. Kies vandaag nog voor optimale indekking en neem contact met ons op!