Spoofing: een ongeluk schuilt soms in een klein … mailtje

Spoofing. Klinkt suikerspin-achtig? Helaas is de werkelijkheid bepaald geen roze wolk. Spoofing is de term voor misleidende communicatie die gevoerd wordt onder een valse identiteit. Het kan zoal worden toegepast via e-mails, telefoongesprekken en websites. Heel wat kmo’s kampen tegenwoordig met dit soort berichten. En bij sommige berichten is het wel duidelijk dat er iets niet klopt, maar dat is zeker niet altijd het geval. En dan loeren de problemen om de hoek …

We spreken van e-mailspoofing wanneer iemand een vals e-mailadres of een nepidentiteit aanneemt en hiermee berichten verstuurt. Zo kan het zijn dat u een e-mail krijgt van een collega, waarin hij of zij zegt om financiële hulp verlegen te zitten en vraagt om een bepaald bedrag voor een bepaalde datum te storten. In zo’n geval neemt u best eerst even de telefoon om bij de collega in kwestie te polsen of die e-mail echt is, voor u té behulpzaam wordt en precies doet waar hij of zij om vraagt. U kan uzelf er een hoop ellende mee besparen!

Drie tips om niet in de spoofing-val te trappen

Steeds meer kmo’s kloppen bij ons aan omdat ze te maken krijgen met spoofing. Wij zetten drie tips voor u op een rij dieu kunnen helpen om het risico tot een minimum te beperken:

  • Creëer bewustwording onder uw personeel. Voordat ze ingaan op de e-mail, kunnen ze de spelling en grammatica van de mail alvast checken. Vaak verraadt het manke taalgebruik de onechtheid … Ook kunnen ze de authenticiteit nagaan door te zoeken naar een afwijkend afzendersadres.
  • Zorg voor een ICT-veiligheidsbeleid binnen uw onderneming. Neem daarin instructies op voor uw medewerkers om veilig internetverkeer te waarborgen, zodat uw bedrijf niet plots wordt stilgelegd door een virus of een verkeerde handeling.
  • Installeer een firewall, zodat ongenode gasten geen vrije toegang hebben tot uw pc’s of netwerk.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een ICT-veiligheidsbeleid voor uwbedrijf? De ervaren juristen van Ingentia staan voor u klaar! Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek via [email protected].

Contacteer ons

Bel ons op of neem contact op via ons contactformulier.