Wat gebeurt er met je Bitcoins en cryptomunten bij een scheiding ?

Bitcoins (BTC) en cryptomunten zijn de laatste tijd niet meer weg te denken uit het nieuws. BTC en cryptomunten zijn virtuele munten en gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is dat die crypto’s uitgeeft.  BTC en andere cryptomunten kenden de afgelopen maanden een enorme waardestijging. Dit trok veel nieuwe beleggers aan.
Over de voor- en nadelen en de verschillende opinies over crypto’s gaan we het hier niet hebben. Wel over de manier waarop we bij een scheiding hier mee moeten omgaan.

Wanneer je Bitcoins of ander cryptomunten aankoopt, vertegenwoordigen deze natuurlijk wel een vermogenswaarde, net als wanneer je investeert in aandelen.
Maar wat als je deze Bitcoins nu samen met je partner hebt aangekocht en deze dus “in onverdeeldheid” zijn? Wat gebeurt er bij een breuk?

Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van het huwelijksstelsel dat jullie kozen. In een stelsel van scheiding van goederen is de aankoop eigen wanneer deze met het eigen vermogen gebeurde, zodat er geen vergoeding of regeling dient getroffen te worden.
Wanneer jullie gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel of wanneer de coins alsnog gezamenlijk zijn aangekocht, dringt er zich een verdeling op.

Er zijn tal van mogelijkheden om tot een verdeling over te gaan.
Wanneer één van beide partners de Bitcoins wenst te behouden, dan dient de helft van de waarde vergoed te worden aan de andere partner.
De Bitcoins kunnen ook “verkocht” worden, waarbij de opbrengst gedeeld wordt door beide partners. Laatste mogelijkheid is uiteraard het verdelen van de Bitcoins zelf,  waarbij deze behouden blijven.

Echter moet er rekening gehouden worden met wat men noemt de peildatum, zijnde de datum waarop de waarde bepaald wordt. Dit kan betekenen dat tussen de breuk en de daadwerkelijke verdeling, de Bitcoins aanzienlijk kunnen stijgen of dalen in waarde. Indien jullie onderling tot een overeenkomst komen, staat het jullie natuurlijk vrij de peildatum en ook de waarde te bepalen.

Wenst u hieromtrent meer informatie? Neem dan contact op met één van onze advocaten op het nummer 013 29 61 24.

Contacteer ons

Bel ons op of neem contact op via ons contactformulier.