Is uw bestuur wel correct samengesteld?

Sinds 1 januari 2020 geldt onder de nieuwe vennootschapswetgeving het cumul- en cascadeverbod:

  • Het is niet langer mogelijk om met dubbele hoedanigheden te zetelen in het bestuur van eenzelfde vennootschap (het cumulverbod). Een natuurlijke persoon kan derhalve geen deel uitmaken van het bestuur als natuurlijke persoon-bestuurder én als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon-bestuurder. De mogelijkheid om op deze manier over twee stemmen te beschikken binnen het bestuur, is dus verleden tijd.
  • Bovendien is het niet meer mogelijk om een rechtspersoon aan te duiden als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon-bestuurder (het “cascadeverbod”). Als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon-bestuurder dient er steeds een natuurlijke persoon te worden aangeduid.

Welke sanctie riskeert u? Het cumul- en cascadeverbod is van dwingend recht, wat betekent dat u hiervan niet kan afwijken. Indien uw bestuur niet correct is samengesteld, zijn de bestuursbeslissingen niet rechtsgeldig. Het gevolg hiervan is dat deze beslissingen vernietigbaar zijn.

Ingentia Advocaten helpt u graag met het rechtzetten van de samenstelling van uw bestuur en de regularisatie van ongeldige beslissingen. Neem gerust contact op met één van onze advocaten door te mailen op [email protected] of bel op 013/29.61.24.

Contacteer ons

Bel ons op of neem contact op via ons contactformulier.